Manfaat & Kelebihan Kasturi

By September 17, 2020Uncategorized

Di dalam sebuah hadis sahih, Sayyidina Abu Said Al-Khudri R.A meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad S.A.W bersabda: “Wangian terbaik adalah misk (kasturi)”.

Di dalam Sahih Bukhari & Muslim, diceritakan bahawa Aishah R.A berkata bahawa dia biasa menyapu Rasulullah S.A.W dengan minyak wangi yang mengandungi kasturi sebelum Baginda memulakan Ihram, pada Hari Raya Korban sebelum Baginda melakukan tawaf di Kaabah.

Musk adalah raja sekalian minyak wangi, ia mempunyai aroma yang terbaik. Jenis minyak wangi lain biasanya dibandingkan dengan kasturi, tetapi kasturi tidak pernah dibandingkan dengan yang lain. Di samping itu, bukit-bukau dan pasir di syurga juga terbuat dari kasturi.

Kasturi adalah bersifat panas dan kering pada darjah kedua, dan ia memberi keselesaan dan kegembiraan pada hati dan menguatkan organ dalaman ketika diminum atau dihidu. Ia membawa kekuatan dan keselesaan pada organ luar apabila disapu dengannya. Kasturi sangat bermanfaat untuk orang-orang tua dan bagi mereka yang mempunyai kelembapan kulit yang berlebihan; terutama semasa musim sejuk. Ia membantu melawan pengsan, gigil dan rasa lemah dalam badan kerana ia merangsang kehangatan naluri. Kasturi membersihkan putih mata dan mengeringkan kelembapan berlebihan padanya, dan ia menghilangkan pembengkakan di pelbagai organ. Kasturi berfungsi sebagai penawar bagi racun, dan membantu melawan kesan bisa gigitan ular. Ia juga mempunyai banyak faedah lain.

Leave a Reply